Kineziterapija

Za kineziterapiju kažu da je “kraljica” fizikalne medicine i rehabilitacije jer organizmu “udahnjuje život”, ma koliko da je iscrpljen bolešću.

Kineziterapija je oblast fizikalne terapije koja se bavi primenom pokreta u svrhe lečenja, a u cilju uspostavljanja optimalnog funkcionisanja delova i organizma u celini. Za sprovođenje i uspešnost vežbi potreban je nadzor i stručna pomoć fizioterapeuta.

U ordinaciji Fizico Medic kineziterapija se sprovodi individualno, u zavisnosti od opšteg stanja organizma (kardiovaskularni sistem, respiratorni sistem, nervni sistem, psihička spremnost i motivacija, zanimanje pacijenta, da li se nekada bavio sportom…).

Terapijski efekti kineziterapije su: povećanje obima pokretljivosti u zglobovima, povećanje mišićne snage i elastičnosti, poboljšanje kordinacije i ravnoteže, korekcija položaja tela i deformiteta, smanjenje bola kao i poboljšanje funkcije disajnih organa, nervnog sistema i organa za varenje,  a najvažnije zbog čega i kineziterapija postoji je stvaranje pravilne šeme pokreta i motoričke aktivnosti.

 

U našoj ordinaciji se kineziterapijskom tretmanu (vežbama) pristupa kroz nekoliko celina:

 

Rehabilitacija – u koji se uključuju svi pacijenti sa:

  • Ortopedskim problemima(iščašenja, uganuća zglobova, problemi sa meniskusom, prelomi, pre- i  post-operativna rehabilitacija, sportske povrede…) s ciljem da se ojača oslabljena muskulatura, poveća amplituda pokreta, smanji bol, vrati normalan hod, preveniraju kontraktura.
  • Reumatološkim problemima(degenerativni i vanzglobni reumatizam, artroze kuka i kolena, cervikalni i lumbalni sindrom), sa ciljem da se smanji bol, očuva i poboljša funkcija kičmenog stuba, zglobova i snaga mišića.

 

Korektivne vežbe

  • vežbe za skoliozu, kifozu kičmenog stuba, vežbe za ravna stopala, “X” i “O” noge, vežbe za uspostavljanje pravilnog držanja tela kod dece i odraslih, vežbe disanja i relaksacije.

 

Prevencija i korekcija loše posture (lošeg držanja)

  • za sve one čiji je radni dan sve duži,  a savremen način života podrazumeva dugo i nepravilno sedenje (u kancelariji, ispred kompjutera, televizora…). Redovna fizička aktivnost doprinosi boljem zdravlju kostiju i mišića, održavanju gipkosti tela, prevenciju osteoporoze i hroničnih problema u vratnoj i lumbalnoj regiji, a poboljšava se i psihofizičko, socijalno i duhovno stanje.

Pedijatrija

  • Vežbe za pravilan psihomotorni razvoj, korekciju hipertonusa, hipotonusa, vežbe za ispravljanje tortikolisa.

 

Sportske povrede