U Valjevo stigao pravi borac protiv celulita i sportskih povreda!

Smanjuje bol, stimuliše metabolizam, poboljšava krvnu cirkulaciju i čini čuda protiv celulita! Tako se ukratko može opisati terapija aparatom Shockwave („Šokvejv“), koja koristi radijalne udarne talase i koja je u nekim slučajevima najboje rešenje za brojne sportske povrede i možda najbolji borac protiv ženskog problema broj jedan tokom leta – celulita!

Takođe, smanjenje i eliminacija kalcifikata, umanjenje mišićne napetosti i bolja pokretljivost su jedni od brojnih efekata Shockwave terapije. Pored široke rasprostranjenosti primene, ono što je jako bitno napomenuti je da ova vrsta inovacije u terpijama ne iziskuje upotrebu anestetika, potpuno je bezbolna i nema nus pojave. Tretman  je jako efikasan i siguran, a već posle 3 tretmana pacijenti osećaju znatno smanjenje bola, čak i potpuno olakšanje.

„Terapija Shockwave aparatom najčešće se koristi kod povreda i bolova u ramenu sa i bez kalcifikata, kod takozvanog teniskog i golferskog lakta, zatim kod bolova i povreda kolena i kukova, tendinopatija, skakačkog kolena, koksartroza, gonartroza, kod povreda i bolova u mišićima i tetivama (ahilodinia), kod povreda i bolova u vratu i leđima, kod Petnog trna i Plantarnog fascilitisa, Haglund sindroma, miofascijalne triger tačke, brojnih drugih poremećaja zapaljenja tetiva i naravno sportskih povreda“, kaže specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije sa dugogodišnjim iskustvom dr Biljana Nikolić, koja vodi privatnu ordinaciju „Fizico Medic“ u Valjevu, inače prvu ordinaciju u našem kraju koja pacijentima nudi terapiju Shockwave aparatom.

Radijalni udarni talasi u medicini primenjuju se sa velikim uspehom od 80-tih godina za razbijanje kamena u bubregu, a od 1990. godine za tretiranje ortopedskih i reumatoloških oboljenja, zatim kod povreda tetiva i mišića, kao i kalficikata. Kao prvi neinvazivni tretman, koji omogućava dugotrajno poboljšanje slabljenja elastičnosti kože, poslednjih godina se koriste i za efektivnu redukciju celulita i strija, potom za sagorevanje deponija masti, učvršćivanje vezivnog tkiva, kao i smanjenje obima na ugroženim područjima, što pruža efekat mršavljenja.

„Uzrok celulita pojavljuje se duboko pod kožom. Topička sredstva imaju ograničen efekat i ne mogu dopreti do dermalnih struktura kože. Brojne kreme i losioni naizgled umanjuju vizuelni efekat celulita bubrenjem epiderma. Da bi se ipak postigao zaista dobar efekat, potrebno je pristupiti problemu „iznutra“, razbijanjem masnih ćelija, poboljšanjem krvne cirkulacije i limfne drenaže“, pojašnjava dr Biljana Nikolić iz „Fizico Medica“.

Shockwave terapija primenjuje se kod osoba bilo kog starosnog doba i kod oba pola. Koristi se kao alternativa operativnom lečenju, a u borbi protiv celulita rezulatati su vidljivi već posle prvog tretmana.

Na pojavu celuluta svakako utiču nasledni faktor i hormonski disbalans, ali svakako mu doprinose još i nepravilna ishrana, konzumiranje masne i začinjene hrane, sa puno ugljenih hidrata, a malo vlakana, kao i upotreba gaziranih i alkoholnih pića. Nagomilavanje toksina u potkožnom tkivu nastaje i usled nekih loših životnih navika, kao što su recimo pušenje i neaktivnost.

Ukoliko želite da objavite rat celulitu, neophodno je da dobijete prvu bitku, a to je da za početak tokom dana pijete 2 do 3 litra obične vode,  pola sata pre ili posle jela. SLobodno kao napitak uvedite zeleni čaj i čajeve od peršuna, rastavića. Voće i povrće jedite u sirovom obliku i počnite da vežbate, ili bar pešačite minimum pola sata dnevno. Izbegavati „fast food“, grickalice, za ručak i večeru ne kombinujte ugljene hidrate i proteine, izvacite iz ishrane beli šećer, beli hleb, svinjsku mast, margarin, testa pržena u masnoći, mesne prerađevine, pohovanu i prženu hranu, slatkiše, gazirana i alkoholna pića. Važno je takođe da oblačite komfornu odeću, onu koja ne steže, jer tako se  ometa normalna cirkulacija krvi na kritičnim delovima tela. Naravno, glavni „udarac“ celulitu zadajte radijalnim udarnim talasima, odnosno proverenom i efikasnom Shockwave terapijom.